Вносът притиска производителите на яйца 24.06 | 11:16

Българските фермери често продават яйцата си на цени под себестойността им

От Ралица Стоянова

Вносът на яйца е основният проблем на родните производители и собственици на птицевъдни ферми.

Чуждите яйца се внасят на изключително ниски цени, които съответно подбиват цената на българските производители.

Фермерите от другите страни от ЕС могат да си позволят тези ниски цени, защото получават субсидиране за разлика от нас. Това е обяснението на собственика на птицевъдна ферма и склад за опаковане на яйца "Леър и Чик" ЕООД Никола Тодоров.

Фермата съществува от шест години, като от една година тя работи на загуба, твърди Тодоров. Причина за това са ниските изкупни цени на яйцата и високите разходи – транспорт, заплати на служители, фураж.

Фермата отглежда 18 000 кокошки-носачки. Дневното производство е 18 000 яйца. Бракуваните са около 1 – 1,5%, което е в рамките на допустимото.

Тодоров няма капацитет да съхранява яйцата дълго време, затова е принуден да ги продава на цени от 7 до 9 стотинки при реална себестойност от 11,5 стотинки.

Продукцията му се изкупува от едри търговци, които я продават на търговски вериги. Така цената, на която яйцата отиват при потребителя, достига 22 - 25 стотинки.

Фермата отговаря на изискванията за хуманно отношение към кокошките. Яйцата се пакетират и маркират спрямо стандартите, показа проверка на инспектори от Агенцията по безопасност на храните.

Водещи

Най-четени