Водата в столицата може да поскъпне с близо 10% 11.03 | 14:23

Това е увеличението, което са поискали от „Софийска вода“

От Десислава Маданска

Водата в София може да поскъпне с 9,52% от 1 юли 2014 г. Такова искане са внесли от "Софийска вода" в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Увеличението представлява 14 ст/куб.м., като цената на водата от 1,47 лв/куб.м., без ДДС, става 1,61 лв/куб.м., без ДДС, заяви Мариана Итева, изпълнителен директор на "Софийска вода”.

По думите й предложението е направено на база финансови и технически разчети, които компанията е направила и за инвестициите, които са необходими. Според нея минимумът на вложенията се залага от ДКЕВР. За тази и следващата години сумата не трябва да е по-малко от средногодишния обем инвестиции за последните години, обясни Итева.

"Със собствени средства, средногодишно сме инвестирали около 38 милиона лева в последните пет години (става въпрос за периода 2009 – 2013 г.). След като направихме разчетите за разходи и приходи, установихме, че разходите ни не са увеличени, даже са намалени, тъй като се стремим да бъдем енергийно ефективни", каза Итева.

Според нея има нужда от още инвестиции затова и политиката на дружеството е за плавно увеличение на цената, информира агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени