Водната стихия "бръкна в джоба" на всички българи - може да ядем по-скъп хляб 22.06 | 12:45

20-25% са загубите от добивите, обясни земеделският министър

От Мария Стоянова

Наводненията от последните дни ще се отразят негативно върху земеделието. Ще се оскъпи земеделската продукция, защото тя ще трябва да се прибере в изключително кратки срокове. Това коментира земделският министър Димитър Греков.

Той обясни, че това в процентни загуби и намаляване на добивите представлява около 20 – 25%, което не е от важно значение за изхранването на населението на България, а от тези 5 млн. тона, които се очакват.

"Действително реколтата не е до такава степен застрашена, но голяма част от нея около 250 хил. декара са попадналите площи под вода в следствие на последните интензивни валежи. Това предполага, че от тези площи, за които споменах, няма да се вземе и зърно от тях”, подчерта министърът.

По думите му е необходима пълна мобилизация на около 8500 комбайни, които да приберат в кратък срок зърнената реколта. Възможно е да бъде необходимо изсушаването й, защото ако не се доизсущи, качеството ще се влошава, обясни Греков, предаде "24 часа".

"За съжаление голяма част от площите и земята до такава степен са наситени с вода – може би около седмица няма да могат да влязат комбайните, за да прибират реколта. Действително очаквахме една много добра реколта, защото земеделските производители вложиха много усилия и средства, получиха навреме своите субсидии, грижиха се за посеветите, но всичко това показва, че с природата трудно човек може да се пребори”, каза Греков.  

Водещи

Най-четени