Временно отстраненият шеф на КТБ АД: Докладът за банката има стойност на хвърчащ лист 02.11 | 10:08

Под него няма да се подпише нито един одитор, прогнозира той

От iNews.bg

Докладът за КТБ АД, според който  в банката има дупка от 4,2 млрд. лева, има стойност на хвърчащ лист. Това каза временно отстраненият директор на  финансовата институция Илиан Зафиров пред Нова телевизия.

Той обясни, че документът, изготвен от трите одиторски компании, не отговаря на международните счетоводни стандарти. Зафиров обясни, че проверката на "Корпоративно търговска банка" е правена по методика, която ще се прилага за останалите финансови  институции едва през 2015 г. 

Според него тази методика позволява субективна оценка за кредитите и обезпеченията по тях.  Одиторите работиха по спуснати  параметри и логично стигнаха до този резултат, коментира шефът на банката.  Зафиров заяви, че с новата методика не се признават 80% от обезпеченията на заемите, отпуснати от  КТБ АД. В сметката влизали само  ипотеките и залог на цялото предприятие. Той даде за пример това, че  не се вземали в предвид вземанията по търговските сделки. 

Зафиров коментира, че е видно, че методиката не разкрива  реалната ситуация в банката. Той подчерта, че след като одиторите са работили по зададени параметри, то логично са стигнали до цифрата от 4,2 млрд. лв.

Според него фирмите, проверявали КТБ АД, дори не  са си заложили името с доклада. В договорите им пишело, че резултатите от одита  не могат да служат за счетоводни цели и  за обезценяването на кредитите.  Компаниите не носят отговорност за тях и те не могат да служат за доказателство, стана ясно от думите му. 

Директорът заяви, че посочените в доклада 4,2 млрд. лв. не са" дупка"  не са откраднати пари.  Посочената сума всъщност представлявала евентуалните загуби от  отпуснатите заеми. 

Той отрече и  финансовата институция да е отпускала нерегламентирани кредити на свързани фирми.  Банкерът уточни, че по закон могат да се отпускат  заеми на свързани фирми, като  КТБ е отпускала такива в съответствие със законодателството. 

Зафиров обвини  и квесторите в банката, които само описвали досиета, а дейността на финансовата институция била блокирана.  Според него наложеният специален надзор на КТБ АД бил при с такива тежки условия, че все едно банката вече е умряла и затворена.  

По повод обвиненията, че са раздавани кредити на "кухи" фирми той обясни, че  това са   всъщност компании, специално създадени за управление на проекти. Те не са фиктивни, а  през тях минавали финансовите потоци, за да се контролират инвестициите в проекта. 

 Зафиров прогнозира, че докладът за отнемане на лиценза на финансовата институция  няма да бъде заверен от нито един одитор.

Водещи

Най-четени