Все повече дългове у нас се изплащат, казват колекторските фирми 15.05 | 15:17

Забавянето на заплатите и безработицата са водещите причини за просрочени дългове

От Ивелина Георгиева

Наблюдава се подобряване на ситуацията относно изплащането на дълговете у нас от началото на 2012 година. Това показват данни на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), направени на база на нов индекс, който показва възможността на домакинствата да плащат задълженията си на месечна база.

Процентът на събрани дългове на българите през последните месеци постепенно се доближава до този преди началото на кризата, заяви Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ.

От януари 2010 г досега индексът на събираемост се е покачил с 22 пункта, допълни Миткова-Тодорова

Индексът на събираемостта е един косвен показател за икономическото развитие на страната, посочи председателят на АКАБГ

"Това означава, че след като домакинствата могат да обслужват задълженията си по-добре, считаме, че икономическия климат в страната се подобрява", коментира тя.

Индексът на събираемостта анализира средно 250 0000 задължения всеки месец и обхваща дългове на домакинствата към банки, мобилни оператори, комунални дружества и други. Данните, на база на които е изчислен индексът, са събрани от всички членове на асоциацията и имат представителност 75% от родния пазар на събиране на вземания.

Забавеното от работодателя задължение е основната причина за неплащането на дълговете, отчитат от асоциацията. Въпреки, че това е основната причина за неизплатените задължения, все пак се забелязва два процента спад на посочилите тази причина през 2012 година спрямо тези през 2011 година, каза Димитринка Гринко, член на АКАБГ. Според резултатите от проучването на асоциацията 44% са изтъкнали забавените заплати като причина през 2011 година, а през 2012 година техния брой спада с 2% т.е те са 42%.

Факторът безработица е втората водеща причина, която длъжниците са посочили за невъзможността да изплатят дълговете си. Дори сравнено с миналата година тя бележи ръст от 3%. През 2011 година 14% от длъжниците са посочили загубата на работата си като причина, а през 2012 година техния брой се е качил на 17%.

По думите на Гринко хората продължават да плащат приоритетно вноските по ипотечните си кредити, а сред комуналните услуги токът е на първо място по събираемост за сметка на задълженията към кабелните оператори, телевизии и интернет доставчици.

Според анализа на АКАБГ средностатистическия длъжник в България е мъж на възраст между 40 и 50 години, жител на голям град, изпаднал в безработица или собственик на малък бизнес, ударен от кризата. Тези хора са имали добър стандарт преди кризата, който са съумели да поддържат през предходните две години със спестени средства или с допълнителни заеми, обясни председателят на асоциацията. Миткова-Тодорова добави, че надеждите им за излизане от финансовия колапс, в който са изпаднали, не се сбъдват и те спират да плащат както банковите продукти, така и лизинги и дребни сметки.

Междуфирмената задлъжнялост също продължава да се задълбочава, а държавата и общините продължават да бавят своите задължения към бизнеса и да не плащат, коментира Иван Тосков от асоциацията.

Водещи

Най-четени