Всеки втори хляб - произведен на черно 22.02 | 19:30
Сивата икономика в сектора се разраства, а доверието на потребителите в качеството на хляба намалява
Всеки втори хляб е произведен на черно - това признаха от бранша. Сивата икономика в сектора се разраства, а доверието на потребителите в качеството на хляба намалява.
Екип на bTV подложи на лабораторен тест три от най-купуваните типове хляб - какво е качеството на хляба, който си купуваме, и най-вече има ли съответствие между съдържанието и това, което пише върху етикета.
По данни на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България сивият сектор процъфтява, защото няма кой да хване незаконното производство, което се случва основно през нощта. За да се гарантира качество беше въведен и БДС стандарт при хляба под логото "България". През изминалата 2013 произведените количества са се увеличили в сравнение с предходната година и са стигнали 18 милиона броя.
На проверката бяха поставени три от най-масово купуваните видове - Добруджа, ръжен и по стандарт "България". Помирисвайки и дегустирайки хляба, лаборантите установиха, че черният хляб отговаря на вкуса, който е характерен за него. Изследванията обаче ще продължат по-дълго и в рамките на 5 дни ще бъдат правени редица лабораторни тестове - до излизането на окончателните резултати.
Преди три години от Асоциация "Активни потребители” също направиха лабораторни изпитвания на диетичните хлябове, които се продават на пазара. Отклонения бяха открити в съдържанието на така наречените фибри, но производителите оспориха резултатите.
Доверието на потребителите обаче спада – категорични са експерти. Според Богомил Николов от "Активни потребители” производителите и контролните органи не са достатъчно активни и по въпроса се мълчи. От Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България коментираха, че твърдението за влагане на утайка от кафе в черния хляб например, е спекулативно, защото този похват не прави продукта по-евтин.
Какво има в хляба обаче не е единственият важен въпрос, а как се транспортира и доставя той. От бранша предупредиха, че в регламентите има сериозна слабост, която позволява хлябът и всички тестени изделия да се превозват неопаковани.
Така продуктите могат да се замърсят и да бъдат опасни за здравето на хората. От Агенцията по храните също признаха за проблема и обещаха законодателни промени.
Водещи
-
Банковите депозити на домакинствата нарастват през октомври с 13,8%, а кредитите - с 21%
Това показват данните на БНБ
25.11 | 13:20
-
Най-малко 6 жертви на руски удари над Киев
25.11 | 13:10
-
Всеки четвърти в Европа живее в режим на оцеляване
Младите масово задлъжняват заради лайфстайла на инфлуенсърите
25.11 | 13:00
-
Губим платен годишен отпуск: Имаме месец да си вземем дните 2
Отваряме една скоба. Говорим за над 40 дни – за хората, които по договор имат 20 дни платен...
25.11 | 12:30
Най-четени
-
Доналд Тръмп спря финансирането за Украйна
Вашингтон подготвя мирно споразумение, иска незабавен край на войната
25.11 | 11:15
-
Конкуренция от Африка фалира заводи в Русе
Според браншовата организация, евтиното производство в трети страни често е за сметка на...
25.11 | 11:00
-
Епидемия с антибиотиците у нас! Лекари зоват за намеса на властта
Антибиотичната резистентност расте, нужни са по-добри мерки и изолация на рисковите пациенти
25.11 | 09:15
-
Българският спортен тотализатор да се отдаде на концесия за 15 години, предлагат депутатите
Законът за държавния бюджет ще бъде разгледан на второ четене в пленарна зала този четвъртък.
25.11 | 11:30