Всеки втори хляб - произведен на черно 22.02 | 19:30
Сивата икономика в сектора се разраства, а доверието на потребителите в качеството на хляба намалява
![Всеки втори хляб - произведен на черно](http://inews.bg/pictures/1200952_1004.jpg)
Всеки втори хляб е произведен на черно - това признаха от бранша. Сивата икономика в сектора се разраства, а доверието на потребителите в качеството на хляба намалява.
Екип на bTV подложи на лабораторен тест три от най-купуваните типове хляб - какво е качеството на хляба, който си купуваме, и най-вече има ли съответствие между съдържанието и това, което пише върху етикета.
По данни на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България сивият сектор процъфтява, защото няма кой да хване незаконното производство, което се случва основно през нощта. За да се гарантира качество беше въведен и БДС стандарт при хляба под логото "България". През изминалата 2013 произведените количества са се увеличили в сравнение с предходната година и са стигнали 18 милиона броя.
На проверката бяха поставени три от най-масово купуваните видове - Добруджа, ръжен и по стандарт "България". Помирисвайки и дегустирайки хляба, лаборантите установиха, че черният хляб отговаря на вкуса, който е характерен за него. Изследванията обаче ще продължат по-дълго и в рамките на 5 дни ще бъдат правени редица лабораторни тестове - до излизането на окончателните резултати.
Преди три години от Асоциация "Активни потребители” също направиха лабораторни изпитвания на диетичните хлябове, които се продават на пазара. Отклонения бяха открити в съдържанието на така наречените фибри, но производителите оспориха резултатите.
Доверието на потребителите обаче спада – категорични са експерти. Според Богомил Николов от "Активни потребители” производителите и контролните органи не са достатъчно активни и по въпроса се мълчи. От Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България коментираха, че твърдението за влагане на утайка от кафе в черния хляб например, е спекулативно, защото този похват не прави продукта по-евтин.
Какво има в хляба обаче не е единственият важен въпрос, а как се транспортира и доставя той. От бранша предупредиха, че в регламентите има сериозна слабост, която позволява хлябът и всички тестени изделия да се превозват неопаковани.
Така продуктите могат да се замърсят и да бъдат опасни за здравето на хората. От Агенцията по храните също признаха за проблема и обещаха законодателни промени.
Водещи
-
Росен Желязков назначи четирима зам.-министри
13.02 | 21:00
-
Полицията моли за съдействие: Виждали ли сте тази жена?
81-годишната Марийка Христова от Разград страда от деменция
13.02 | 20:45
-
Джартов: Системата BG-Alert ще бъде тествана през април
„Предстои да бъде разработена стратегия за готовност при бедствие на ЕС”, каза директорът на...
13.02 | 20:30
-
Карбовски: Смешните европейци си искат войната!
Тия хора са идиоти от български тип - те хем нямат оръжие да воюват, хем нямат хора, годни за...
13.02 | 20:15
Най-четени
-
Мъж беше нападнат до НДК, задържаните са криминално проявени (ОБНОВЕНА)
Все още се изяснява какъв е поводът за агресията
13.02 | 15:00
-
Столична община мобилизира 75 снегопочистващи машини за справяне със зимната обстановка в столицата
Специален режим на Витоша
13.02 | 08:54
-
Борисов: Ние сме за пазарна икономика, пазарът определя цените, всеки има да прави бойкоти, каквито иска
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред медиите бойкота на хранителните вериги днес.
13.02 | 10:30
-
Журналистът коментира първия контакт между Тръмп и Путин
"След първия официален разговор на Тръмп с Путин пред Украйна се очертаха три основни...
13.02 | 10:45