Всеки десети работи без осигуровки у нас 25.04 | 13:10

Половината пенсионери чакат увеличение от държавния бюджет

От iNews

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява.

Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабно проучване на нагласите към пенсионната система у нас, представено в сряда в парламентарната социална комисия.

11% от разпитаните са работили без пенсионни осигуровки от 1 до 5 г., 1,6% от 6 до 10 г., а 0,7% повече от 10 г., сочат данните от проучването. 74,1% пък са се осигурявали винаги.

Сивият сектор в икономиката е една от сериозните пречки пенсионната система да работи адекватно, отчита и мнението на разпитаните в проучването.

Недоволни

53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно доволни, показва проучването. Сред пенсионираните през последните 5 години неудовлетворение от дохода си са декларирали 42%, а сред пенсионираните преди повече от 11 години – 60%.

Над 47% смятат, че пенсиите трябва да се увеличават с пари от държавния бюджет, тоест по административен път.

Анализът на Парламентарния център за проучвания сочи, че хората се информират за пенсионната система основно от социалните мрежи и интернет форумите, а всеки четвърти пълнолетен български гражданин не се интересува от темата, тоест не я познава, пише Телеграф.

Възраст

По-голямата част от участниците в проучването са посочили, че възрастта за излизане в пенсия трябва да е 60 г. за жените и 63 г. за мъжете, като уточняват, че тя трябва да е различна за двата пола.

ИЗПРАЗВАТ ДЖОБОВЕТЕ: Гастарбайтерите плащат данъци в две държави!

Пенсионната система пък изисква възрастта да стане еднаква през 2037 г. 57,4% настояват да се увеличи възрастта за ранно пенсиониране, а някои – изобщо да се премахне.

Според една трета от интервюираните работещите в първа и втора категория трябва да могат да се пенсионират по-рано единствено за сметка на професионалните им пенсионни фондове.

По отношение на изисквания стаж за пенсиониране едва под 1% са посочили, че биха продължили да работят, ако нямат достатъчно трудов стаж.

Лидия Шулева: НАП и ГИТ да се свържат онлайн

Националната агенция по приходите и Главната инспекция по труда да се свържат онлайн, предложи по време на презентацията бившият социален министър Лидия Шулева.

Според нея така ще отпадне възможността след проверка на ГИТ да се  сключват по спешност трудови договори. Според нея ранното пенсиониране също трябва да се прецизира.

Тя подчерта, че демографията у нас не предполага големи промени в системата.

НОИ да изпраща индивидуална информация за пенсионния статус, предложи Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

Председателят на комисията Деница Сачева от ГЕРБ пък очаква Икономическият и социален съвет да даде предложения на базата на проучването.

Водещи

Най-четени