Всеки инвеститор в Северозападна България ще има личен проектен мениджър 16.02 | 18:10

Експертът от БАИ ще му помага с администрацията, заяви икономическият министър

От iNews.bg

Всеки инвеститор в Северозападна България ще има персонален проектен мениджър от Българската агенция за инвестиции, който ще му помага с администрацията. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски Монтана, след като се срещна с представители на бизнеса от региона.

"Първата ни задача е да се изготви анализ и оценка на възможностите на региона”, посочи Лукарски.

Той предложи след това да се направи експертна комисия с хора от местната власт, бизнеса и народните представители от региона, която да изработи конкретни законодателни промени. В резултат на анализа ще се определят стратегическите цели и приоритети за региона, като изпълнението им ще се отчита в годишни доклади.

Важен инструмент за икономическото развитие на региона според Лукарски е и Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност”.

"В споразумението за партньорство с ЕС се предвижда прилагане на териториален подход за целенасочена подкрепа на Северозападния регион”, каза министърът.

Програмата предвижда стимулиране на иновационната активност – насърчаване производства, които развиват иновативна технология или производство, както и подкрепа за енергийни и ресурсно ефективни мерки за предприятия и производствени мощности. Според министъра това може да бъде особено полезно за предприятията в региона, които имат по-енергоемко производство.

Той обясни, че цените на промишления ток и газа у нас са едни от най-високите в Европа и затова е важно тези разходи да се намалят. По оперативната програма проектите за Северозападния регион има възможност да получават допълнителен брой точки.

"Може да се разработи и отделна схема за проекти от региона, като за тях се задели например 10% от бюджета на дадена мярка”, каза Лукарки.

Той обеща, че когато бъде одобрена програмата, ще дойде да я представи в конкретика първо в Северозападна България.

Третият приоритет на министерството по отношение на Северозападна България е привличането на инвестиции. На първо място възможности за това предоставя Национална компания "Индустриални зони” (НКИЗ) и по-специално Свободна зона Видин.

"Предстои обсъждане за идентифициране на нови свободни терени за индустриални зони”, посочи министърът.

Той даде пример с община Пловдив, където с кметовете е създадена частна индустриална зона, която в момента привлича много инвеститори, благодарение на това, че данъците и себестойността на труда е по-ниска.

Зам.-министър Любен Петров заяви, че НКИЗ може да доведе сериозен бизнес. Той съобщи, че търговски представители ще работят за популяризиране на региона.

"В момента на нашите търговски представители е възложено да ни дадат пълна информация за конкурентни на региона зони. Ако искаме тук да имаме конкурентна среда, трябва да дадем равни или по-добри условия от Румъния, Сърбия, Македония”, каза зам.-министър Петров.

Той съобщи, че ще има законодателни инициативи, така че да може да се дават конкурентни условия спрямо другите държави. Петров добави, че ще се възстанови работата на Съвета за икономическо развитие, който ще се казва Национален икономически съвет и в него ще влязат и представители на комисиите в Народното събрание и бизнеса, за да може да се намират конкретни и спешни решения. 

Най-четени