Всеки пети не може да се пенсионира 16.04 | 11:42

Близо 18% от българите не им достигат години осигурителен стаж

От Теодора Кокаланова

Поне на 18% от българите не им достигат години осигурителен стаж, за да излязат в пенсия при достигане на възраст от 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. Така тези хора трябва да изчакат да навършат поне 65 години и 8 месеца независимо от пола, за да придобият право на пенсия.

През миналата година българите, на които не им достигат годините с внасяни пенсионни осигуровки, са се увеличили с 2,1% спрямо 2012 г. Това става ясно от анализ за новоотпуснатите през 2013 година пенсии, изготвен от Националния осигурителен институт.

"Прави впечатление, че през 2013 г. се е увеличил относителният дял на лицата над 65-годишна възраст, които поради наличие на недостигащ стаж се пенсионират по чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване", отбелязва в анализа си НОИ. Въпросният текст от кодекса регламентира, че тези, на които им липсва осигурителен стаж, могат да се оттеглят едва при навършване на 65 години и 8 месеца, при това ако са се осигурявали поне 15 години. 

За нормално пенсиониране са нужни 34 години и 8 месеца стаж за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Данните показват, че 6823 българи над 65-годишна възраст са получили през миналата година първа пенсия за осигурителен стаж и възраст. Сред тях има и 16 души над 80-годишна възраст, както и 27 над 75 години.

"Тези хора са получили първа пенсия за осигурителен стаж и възраст, но преди това са получавали други – наследствени или инвалидни", обясняват от НОИ. Хората с недостигащ стаж реално са тези в групата 65-69 години, които са 6624, или с близо 200 повече от 2012 г., разясняват още от осигурителния институт.

Според експерти причината за недостигащия стаж на хората е в това, че са били безработни през немалка част от живота си.

Нарастването на хората с недостигащ стаж идва на фона на цялостно намаляване на новите пенсионери заради увеличаването на изискванията за възрастта и стажа през миналата година. 37 802 българи са успели да изпълнят условията за стаж и възраст, което е с 4339 души по-малко, отколкото през 2012 г.

Най-голямо е намалението на новите пенсионери именно във възрастовата група 60-64 години, когато е нормалната пенсионна възраст за мъжете и за жените. Въведената през 2013 г. минимална възраст за пенсиониране се отрази и на военни, полицаи, служители на ДАНС и пожарникари – пенсионираха се с 1357 души по-малко спрямо 2012 г. 

"Крайно време е да се направи подробен анализ как преминава животът на един човек в България – години на учене, на безработица", коментира данните председателят на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов. По думите му този анализ трябва да залегне и при определяне на новите стъпки за увеличаване на възрастта, които правителството е запланувало след септември.

Според Манолов е редно възрастта и стажът за пенсиониране да бъдат така пресметнати, че дори и при прекарани години като безработен човек да може да се пенсионира. "За хората, които пък никога не са били без работа, е хубаво да се въведат бонуси. Все пак те през живота си не са ползвали обезщетение от НОИ, а са внасяли осигуровки през цялата си кариера", обясни още той.

Той заяви, че тенденцията за увеличаване на хората, на които не им достига стаж за пенсия, е абсолютно нормална при сегашните условия за пенсиониране, информира в. "24 часа". Заради условията дори можело да се очаква в следващите години да се увеличава броят на хората, които няма да могат да придобият пенсия за осигурителен стаж и възраст. 

Водещи