Всеки пети софиянец рискува солена сметка за парно и топла вода 05.05 | 21:34

Заради новата наредба всеки с неотчетени топломери и водомери ще трябва да плаща баснословни пари

От iNews.bg

Всеки пети софиянец рискува да получи от "Топлофикация” огромна изравнителна сметка. Проблемът е, че до момента в около 20% от апартаментите в отчетените блокове инкасаторите не са били допуснати да засекат показанията на топломерите и водомерите за топла вода. Това показват данните на най-голямата фирма за топлинно счетоводство в столицата "Техем”.

"Посещенията на отчетници за първа и втора редовни дати за извършване на годишен отчет на уредите за дялово разпределение в 1 500 сгради в София вече са приключили. Към момента над 20% от домакинствата, които разполагат с уреди с визуален отчет, в това число и водомери за топла вода, не са осигурили достъп”, съобщават от фирмата. И припомнят, че при липса на въпросните данни, според влязлата в сила от миналата година нова Наредба за топлоснабдяване, служебно се начисляват изключително големи количества изразходвана топлоенергия и топла вода.

Според приетите от Министерството на енергетиката изменения във въпросната наредба, при неотчетени водомери се начислява служебно разходи до 280л. Вода на човек. На месец това означава до 8 куб. метра, а годишно до близо 100. В същото време при неотчетени топломери отново служебно се начислява потребление на максимална мощност за цялата зима. При тези обстоятелства хората, които не са осигурили пълен достъп на отчетниците, рискуват да получат изключително високи изравнителни сметки.

От топлинния счетоводител припомнят и че достъп на инкасаторите трябва да осигурят включително абонатите, които са избрали да си монтират топломери с дистанционно отчитане. Това не освобождава обитателите на такива жилища от задължението да бъде засечено потреблението им на топла вода. Единствено хората, които заедно с топломерите с радиоотчет са си монтирали и водомери с такъв, могат да бъдат спокойни, че реалната им консумация на парно и топла вода през изминалия сезон е отчетена.

От "Техем” припомнят, че абонатите, които не са имали възможност да осигурят достъп на отчетниците и на двете редовни дати, могат да се обърнат към топлинния си счетоводител и да уговорят време за индивидуален отчет. Такъв обаче е възможен в срок от максимум 3 месеца след получаването на изравнителната сметка. След това абонат с неотчетени уреди ще трябва да плати огромна сметка, дори и реално да не е потребявал толкова енергия и топла вода.

Водещи

Най-четени