Всеки трети кара колата си с незаконен бензин 09.03 | 16:29

За последните 10 години легално на пазара у нас са продадени 1.7 млн. тона бензин по-малко

От iNews.bg

Всеки трети българин кара колата си с незаконно гориво. Такъв извод може да се направи от данните, изнесени от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Според тях около 30% от употребяваните у нас бензин и дизел са такива. По-конкретно става въпрос или за горива с лошо качество, които няма как да се продават легално по бензиностанциите, или за такива с неплатен акциз.

Според БПГА основните причини за формирането на нелегалния пазар са липсата на достатъчен контрол от страна на държавата, ведомствените бензиностанции и корупцията, предаде БНТ. От браншовата организация обясняват, че първият знак, по който може да се разпознае незаконно гориво, е неговата цена. Фалшивите продукти са много по-евтини, защото са с неплатени акцизи.

По данни на БПГА у нас през миналата година са влезли общо 54 танкера, които са докарали незаконни горива и те в последствие са реализирани по един или друг начин на българския пазар. Паралелно с това продажбата на бензин от 2006 г. насам е намалял с 1.7 млн. тона. А в същото време автомобилите по родните пътища са се увеличили значително, особено от влизането ни в ЕС насам. От Асоциацията се обявиха за по-строги мерки на пазара. И дадоха пример с Чехия, където за зареждане на нелегален бензин могат да ти отнемат и колата.

Водещи

Най-четени