Всеки четвърти изключва телефона си в чужбина 17.02 | 16:23

Причина е скъпият роуминг

От Десислава Маданска

Всеки втори се отказва от възможността да ползва мобилен интернет в друга страна от Европейския съюз, а всеки четвърти направо изключва телефона си. Това става ясно от проучване на Европейската комисия, обхванало 28 000 граждани на ЕС.

Според данните 94% от европейците, които пътуват извън своята страна, ограничават ползването на услуги като Facebook поради таксите за мобилен роуминг. Европейската комисия е изчислила, че телекомуникационните компании изпускат пазар от около 300 милиона ползватели на мобилни телефони заради прилаганите стратегии за ценообразуване.

Само един от всеки 10 потребители би използвал електронната поща в същата степен, както в собствената си страна.

Милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения (SMS), вместо да плащат за телефониране.

Хората, които пътуват по-често, е по-вероятно да изключат функциите на своя мобилен телефон за роуминг на данни в сравнение със случайните пътници. Според Брюксел причината за това е, че често пътуващите лица са по-добре информирани относно реалните разходи за роуминг на данни в Европа.

"Честно казано, аз съм шокирана от тези данни. Те показват, че трябва да довършим започнатото и да премахнем таксите за роуминг. Потребителите ограничават в пределна степен използването на своя телефон и това не е в интерес и на компаниите.

Това не е само противоречие между пътуващите и телекомуникационните компании.

Милиони предприятия понасят допълнителни разходи поради роуминга, а фирми, предлагащи например приложни програми, също губят приходи. Роумингът е безсмислен в условията на единен пазар и е проява на икономическа лудост", заяви зам.-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

От изследването става ясно още, че 70% от хората, които телефонират на лица в други държави от ЕС, ограничават тези свои повиквания поради разходите.

От ЕК настояват Европейският парламент и ЕС да работят за създаването на единен пазар за телефониране и за сърфиране в интернет. Целта е най-късно от 2016 г. всички потребители да могат да използват своите мобилни телефони и смартфони по национални, а не по международни тарифи при пътувания в рамките на съюза.

Скоро ще влязат в сила и приетите през 2012 г. правила, които дават право на клиентите да се откажат от своя национален оператор, когато пътуват в чужбина, и да използват по-евтини роуминг услуги от местен оператор.

Водещи

Най-четени