Всеки четвърти подарък за Коледа в Южна Африка - произведен в България 20.12 | 18:04
Половината от купуваните у нас пък идват от Китай

Близо половината подаръци, които се подаряват за Коледа у нас, са произведени в Китай. Поне такава е била картинката през миналата година, показват данните на Националния статистически институт. От тях става ясно, че за миналата Коледа българите са похарчили близо 3.5 млн. лева без ДДС или 4.2 млн. с налога, за да купят подаръци на своите близки. От закупените с тези пари стоки 44.94% са били внесени от Китай.
На второ място се нареждат подаръците, произведени в Германия – 13.35%. Трети са тези от Холандия (9.68%), а след тях идват стоките от съседна Румъния, които са 7.23 на сто. На пето място през миналата Коледа са били подаръците, внесени от Унгария – 5.54%. Останалите 19.26 на сто са с произход от друга държава.
В същото време обаче статистиката сочи, че България също е и изнасяла коледни и новогодишни изделия. Общата им стойност е 551 069 лв. без ДДС. Най-голямата част от износа – 45.55% е отишла към гръцкия пазар. Любопитен факт е, че на второ място се нарежда Република Южна Африка, към която са отпътували почти една четвърт от произведените в България коледни и новогодишни стоки. Друга съседка – Сърбия, е третият по обем в класацията купувач на наши изделия за Коледа и Нова година – 9.5% от произведените у нас такива са изнесени там. Други 6.42 на сто са заминали за Турция, а 4.36% - за Македония.
Статистиката показва още и какво е присъствало най-вече на коледната трапеза на българите преди година. Свинското месо очаквано е сред лидерите, като на човек се падат средно по 2.7 кг. Консумирани са обаче през целия декември 2016 г., тъй като НСИ не може да даде данни точно какво количество е присъствало на масата на коледната вечеря. Повече от пържолите обаче сме консумирали плодове. И то доста повече. По 5.1 кг средно на един българин се падат те за миналия декември. Киселото зеле също има сериозен дял от трапезата. Всеки българин е изял средно по 1.4 кг. След него се нарежда зрелият фасул с по 1.1 кг на едно лице. Има данни и за консумацията на алкохол. Според НСИ през декември 2016 г. всеки българин е изпил по 1.6 литра вино. По всяка вероятност по голямата част от общото количество е била на празничната трапеза.
Водещи
-
„Кукерландия“ в Ямбол: Зрелищна програма, над 6500 кукери и Валя Балканска
Творчески работилници за мартеници, маски, рисувани камъни и други са допълнителна възможност...
21.02 | 17:15
-
Децата в риск, които съществуват в България към 2023 г., са 531 000
Основните пречки пред контакта на неотглеждащия родител с детето са:
21.02 | 16:30
Най-четени
-
"Възраждане" ще протестират пред БНБ срещу влизането ни в еврозоната
„Освобождавайки над 70 млрд. от осигурителните пари за борда, една част отива за осигуряване...
21.02 | 12:00
-
ГЕРБ – СДС издигна за председател на Фискалния съвет бившия финансов министър Симеон Дянков
За членове на Фискалния съвет от "ГЕРБ – СДС" номинират отново Симеон Дянков, както и...
21.02 | 10:45