Всички кокошки у нас са щастливи! 04.06 | 14:24

Според Мирослав Найденов всички птицеферми у нас вече отглеждат щастливи кокошки

От Андриян Георгиев

Всички птицеферми у нас от 1 юни вече били покрили изискванията на Европейската комисия за хуманно отглеждане на кокошките.

"Изискванията на ЕК за хуманно отглеждане на кокошките в България вече са покрити", обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов във Велико Търново, цитиран от Север.бг.  От ЕК е даден срок до края на юни да се покрият стандартите без санкции. Според Мирослав Найденов няма да има санкции за България.   "От днес всички птицеферми в България отглеждат щастливи кокошки и спазихме срока по-рано. Няма да има санкции за България", твърди министърът. Хуманното отношение е важно за потребителите, за да се хранят с по-качествени меса и яйца, каза министър Найденов. Птицефермите в България са 122 и в тях се отглеждат 2,33 млн. щастливи кокошки, уверяват от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

iNews припомня, че от началото на 2012 г. в ЕС влезе в сила забрана за клетъчно отглеждане на кокошки-носачки. 

Забраната беше приета през 1999 г. и страните от ЕС имаха 13 години да изпълнят изискването.

В началото на годината експерти от ЕК бяха на обиколка из страните от общността и по техни данни към тогавашния момент над 46 млн. кокошки все още се отглеждаха в лоши условия. Тогава България беше застрашена от наказание заедно с Франция, Испания, Белгия, Кипър, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия и Румъния.

Още през ноември 2011 година комисарят по въпросите на здравето Джон Дали изпрати предупредителни писма до отговорните министри относно неизпълнението на изискванията. 

Водещи

Най-четени