Всичко с европарите ни е наред 21.03 | 13:09

Няма спряна оперативна програма, не сме загубили евросредства

От Ралица Стоянова

"Нямаме спряна нито една програма, не са загубени европари". Това каза в ЕП евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова, цитирана от агенция "Фокус”.

България е договорила целия финансов ресурс за настоящия програмен период в размер на 15,7 млрд. лева, а повече от една трета от средствата по оперативните програми са платени.

"2012 година беше успешна не само по отношение на договарянето, но и по отношение обема на разплащанията", посочи евродепутатът. Тя поясни, че през миналата година са платени толкова средства, колкото през предходните пет години.

Реално изплатените суми са в размер на 5,4 млрд. лева.

Панайотова допълни, че за следващия програмен период България запазва обема на евросредствата от настоящия период с отчетена инфлация.

Очаква се страната ни да получи над 7 млрд. евро европейски средства. Панайотова подчерта, че за селскостопанска политика през следващия програмен период България ще получи двойно повече средства.

Запазва се прагът от 85% финансиране с евросредства, заяви Панайотова.

"През следващия програмен период ще има макроикономически условности -  като например да се спазва финансова дисциплина. Това, което България е успяла да запази като нива на дефицит и на дълг, ще е много положително. Ние ще сме добър пример", похвали се евродепутатът.

Водещи

Най-четени