Всяка трета сделка в София - с евтино жилище 01.04 | 14:01

Най-атрактивни са предложенията в „Обеля” и „Люлин”

От iNews

Всяка трета сделка на жилищния пазар в София е с жилище в най-ниския ценови сегмент, пише "Монитор”. В повечето случаи става дума за панелки в периферни квартали.

"Най-евтините жилища в София са в района на "Обеля", въпреки метрото”, казва Наско Атанасов от "Виктория инвест”. По думите му цените там са ниски, защото удобният транспорт до там, най-вече наличието и от доста години на метро, не може да компенсира околната среда. "Панелките обаче се търсят, защото продължават да са по-евтини. На квадрат излизат от 750 до 800 евро и само в единични случай стигат до 850. Сред евтините квартали е и "Люлин", като най-ниски цените там са в пети микрорайон”, уточнява брокерът.

Атанасов обяснява, че в София има и по-евтини жилища за максимум 650-700 евро, но те са за имоти в стари блокчета, строени през 50-те години, които под покрива нямат плоча, а гредоред. "Става дума обаче малко на брой сгради”, поясни той. Според него не повече от 40% от сделките с жилища в София са с панелки. Причината за това са основно проблемите с финансирането, защото за такива имоти банките не отпускат ипотечен кредит за висок процент от цената купуваното жилище.

Константин Пандов от ЕППИ смята, че сделките с панелни жилища намаляват на фона на новото строителство и предлагането на нови апартаменти расте. "Делът на продажбите на панелките пада, защото намалява и относителният им дял от целия сграден фонд в София. 20-30% само са панели, докато преди бяха половината. Към двейсетина процента са сделките с панелки”, уточнява той.

По думите му най-ниски са цените на жилищата в кварталите "Обеля", "Левски", "Надежда", "Люлин", "Сухата река". "По начало кварталите в столицата си имат определен имидж, който не се променя дори с подобряване на инфраструктурата, като пускането на метро, например. Търсене на панелки обаче винаги има. И се продават бързо и лесно. В "Обеля" например двустайна панелка, без подобрения, но в нормално състояние, може да се купи за 48 000 евро. Санирането не качва цената, но пък прави офертата по-интересна за кандидат купувачите и сделката става по-бързо”, допълва Пандов.

Проверка в сайтовете за недвижими имоти сочи, че най-ниската оферта за нормален двустаен апартамент, готов за живеене, от поне 60 квадрата в момента в столицата е 34 500 евро. Жилището е на последен етаж в стар шестетажен блок в "Дружба-1”. На единица площ предлаганата цена излиза под 540 евро.

В друг от евтините квартали на София - "Люлин” най-ниската оферта в сегмента е 37 000 евро за 64 квадрата на четвърти етаж в блок в първи микрорайон. В "Обеля” на този критерии отговаря имот от 53 480 евро, намиращ се във втората част на квартала.

В "Надежда” от 1 до 4, двете части на "Връбница” и ”Свобода” най-ниската обява е 37 000 евро и е за жилище от 65 кв. м на последен етаж в стар 4-етажен панелен блок. Подобна е конюнктурата и в североизточните квартали "Левски”, "Хаджи Димитър” и "Сухата река”. За най-евтината панелка там се искат почти 74 700 лв. Имотът е на последен етаж в "Левски-В”.

В елитните квартали на столицата офертите за жилища във всички случаи са над 1000 евро за квадрат, сочи справка в имотните сайтове. В "Изгрев” най-евтиният двустаен се предлага за 76 350 евро, като жилището е на партера и цената му на единица площ с общите части доближава 1100 евро. В съседния квартал "Изток” най-ниската цена на квадрат за нормален двустаен е цели 1357 евро, като за най-евтиния имот се искат 95 000 евро. В случая става дума за жилище на последен седми етаж на тухлена сграда, строена преди 42 години.

На подобен етаж, но в друг престижен квартал "Иван Вазов” най-ниската цена и то за двустайна панелка е 105 000 евро или по 1544 евро на квадрат. В близкия "Лозенец” минималните цени са малко по-ниски. Там дъното на офертите се държи от двустаен от 66 квадрата, за който се искат 62 570 евро. Има и оферта по-ниска с 5-6 хил. евро за почти същата площ, но при нея става дума за жилище на две нива, като второто е в сутерена. Дори и за него обаче цената на квадрат е около 750 евро.

Водещи

Най-четени