Втори опит на финансовото министерство да провери КФН 18.04 | 14:00

Преди почти месец председателят на КФН Стоян Мавродиев не допусна инспекторите на АДФИ

От Ивайло Ачев

Точно в 14:00 днес, 18 април, инспектори от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще опитат за втори път да влязат в сградата на Комисията по финансов надзор (КФН) и да започнат проверка на дейността ѝ, съобщават от АДФИ.

Заповедта за проверка на КФН беше издадена още на 19 март, но на следващия ден председателят на КФН Стоян Мавродиев спря проверяващите лица. Като аргумент за решението си Мавродиев посочи, че АДФИ няма право да се меси в дейността на независим орган, осъществяващ надзор в областта на небанковия финансов сектор.

От АДФИ обаче оспориха позицията на КФН, тъй като комисията е държавен орган, прилагащ бюджет по смисъла на Закона за устройство на държавния бюджет и следователно правомощията на АДФИ се разпростират и върху КФН.

Реално проверката на КФН идва по инициатива на финансовия министър Симеон Дянков, тъй като АДФИ е администрация към министъра на финансите. АДФИ е създадена през 2006 година, а основната ѝ цел е да защитава публичните финансови интереси чрез извършване на последващи финансови инспекции за спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната дисциплина, финансово-стопанската или отчетната дейност на организациите и лицата в обхвата на дейността й.

Известно е, че КФН, както и БНБ, е твърдо против предложената от Симеон Дянков реформа в управлението на Сребърния фонд, която вече беше одобрена от Министерския съвет. Съгласно нея активи на Сребърния фонд ще се влагат в български държавни ценни книжа. Против тази реформа се обявиха и редица финансови експерти, според които тя ще разклати сериозно финансовата стабилност на България и стабилността на пенсионната система.

Преди минути СДС обяви, че дори ЕЦБ не подкрепя решението на Дянков за Сребърния фонд, като от Брюксел е изпратено писмо по въпроса до финансовия министър. Сините поискаха от правителството да признаят грешката си и да спрат реформата.

Водещи

Най-четени