Вторият реактор за АЕЦ „Белене“ вече пътува към България (СНИМКИ) 16.11 | 10:56

Днес от БАН представят доклада си за Втора атомна, очакват се препоръки за строеж

От iNews.bg

С ексклузивни кадри, които показват за първи път втория реактор за АЕЦ "Белене" разполага iNews. Оборудването е натоварено на шлеп и вече пътува по вода за България. Когато пристигне у нас, реакторът ще бъде доставен на площадката на АЕЦ "Белене", където и ще бъде съхранявано съгласно указанията на производителя. "Сърцето" на втори блок на "Белене" е с внушителното тегло от 340 тона.

Паралелно с това днес в БАН официално ще бъде представен доклада за бъдещето на проекта, който правителството възложи на учените да изготвят. На събитието ще присъства и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По предварителни информации се очаква експертите да са посочили в доклада, че проектът за АЕЦ "Белене" продължава да е жизнеспособен, както и да доказват необходимостта от неговата реализация от гледна точка на енергийната сигурност на страната, постигането на европейските климатични цели и положителното отражение, което ще има върху българската икономика. Според запознати със съдържанието на документа, в него се отбелязва още, че в близко бъдеще не само в България, но и в целия регион ще има остър дефицит на електроенергия, поради което е препоръчително проектът "Белене" да бъде реализиран.

В последно време в експертните среди упорито се говори, че управляващите обмислят рестарт на проекта за АЕЦ "Белене". Слуховете сочат още, че строителството на Втора атомна ще бъде структурирано по т. нар. "унгарски модел" - чрез междудържавен кредит при облекчени условия.

2003442

2003440

Водещи

Най-четени