Въвеждат цени за ВЕИ производители със задна дата 18.02 | 15:33

Крайното решение ще стане ясно след месец

От Десислава Маданска

Постоянната цена за достъп до електропреносната мрежа за производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще влезе в сила със задна дата. Решението за налагане на временни цени за достъп до мрежата бе взето на 18 септември 2012 г. Това заяви членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков.

Решението на регулатора предвижда цената за достъп до мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да е 2,45 лв./МВтч без ДДС, а за достъп до електроразпределителните мрежи – 0 лв. Цените важат за всички производители на ток от слънчева или вятърна енергия и изкупувана по преференциални цени.

По думите на Божков новото решение замества временните цени за достъп. Окончателното решение за постоянни цени ще бъде взето на 14 март на закрито заседание на държавния регулатор, информира БТА.

Според Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация налагането на такса със задна дата ще бъде грубо нарушение на закона и няма по никакъв начин да допринесе за стабилизиране на отношенията в енергийната система. 

Водещи

Най-четени