Възможно е стачка да отмени полети в Женева 29.06 | 15:40

Три френски летища остават затворени

От iNews.bg

Летище Женева съобщи, че някои от неговите служители планират стачка за утре, което може да доведе до забавяне и отмяна на полети в началото на летния туристически сезон, съобщава Ройтерс.

"Стачката, обявена в първия ден от началото на туристическите пътувания, вероятно ще доведе до отмяна или забавяне на много полети", се посочва в изявление на летищните власти.

В друго съобщение летището призовава пътуващите да пристигат на аеропорта два часа и половина преди полета си.

До стачката се стига, след като бордът на директорите прие замразяване на заплатите на много от служителите на летището. Женева е важен хъб за дипломати и служители на ООН.

В същото време повечето полети от три френски летища - Бове, Брест и Каркасон, за днес бяха отменени поради стачка на ръководителите на полети, съобщава Франс прес. Те протестират срещу промени в законите за стачките, които ги засягат пряко.

Стачките на френските авиодиспечери предизвикват гнева на много чуждестранните авиокомпании, които често са принудени да заобикалят страната. "Райънеър" (Ryanair) дори стартира петиция по този въпрос, която до днес събра 1,24 милиона подписа.

Бове, Брест и Каркасон са съответно десетото, 18-то и 26-то френско летище по трафик през 2022 г. Бове е посрещнало 4,6 милиона пътници през 2022 г. благодарение най-вече на нискотарифните авиокомпании.

Водещи

Най-четени