Възможности и реалности за получаване на ипотечен кредит с фиксирана лихва 16.11 | 09:12

От iNews.bg

Възможно ли е да получим ипотечен кредит с фиксирана лихва? Все по-често си задаваме този въпрос предполагайки, че едва ли има банка, която да предлага фиксиран лихвен процент за ипотечни кредити.

Истината е, че банките рекламират и акцентират на фиксираната лихва по ипотечните кредити, но е факт, че такава лихва се предлага за определен период от целия срок на ипотечния кредит. Фиксиран лихвен процент може да се прилага за първата, втората или максимум до 10-та година от срока на кредита. След този период лихвата се променя на плаваща. Няма банка, която да предлага фиксирана лихва за ипотечен кредит за целият срок на кредита.

Какви са плюсовете при ползване на ипотечен кредит с фиксирана лихва и има ли недостатъци?

Най-същественото е сигурността, която ни дава фиксирания лихвен процент при ипотечните кредити. Ползвайки такава лихва, сме наясно, че месечната вноска по кредита няма да се промени и съответно по-добре може да планираме бюджета си.

Основният недостатък се изразява в невъзможността лихвата да се промени, когато е налице намаление на нивата на съответния индекс (Sofibor, Euribor, Libor и др.). При подобно намаление няма да може да се възползваме от намаление на лихвения процент по кредита, тъй като е договорен фиксиран лихвен процент.

Кой е най-добрия вариант за нас като кредитополучатели?

Офертите на банките са примамливи, но трябва внимателно да разгледаме детайлите и да преценим коя от тях ще бъде най-добра за нас. Тъй като няма ипотечен кредит с фиксирана лихва за целия период на кредита, то тогава ще е добре изходна точка да е срока на кредита, за да определим кой вариант е за предпочитане.

Ако срока на ипотечния кредит е кратък между 10 и 15 години или ако планираме предсрочно погасяване по кредита, то тогава определено ще има смисъл да изберем фиксирана лихва дори и за определен период от време.

Ако обаче ипотечния кредит е с максимален срок, който е 35 години, то период от 3 години, в който бихме могли да ползваме фиксиран лихвен процент е неефективен вариант.

Трябва да имаме предвид, че фиксираната лихва за определен период е по-ниска от вариантите за кредит с лихва за целия срок на кредита, но след изтичането на срока на фиксирана лихва, плаващата е по-висока от алтернативните варианти. Когато сме сключили договор при първоначална фиксирана лихва, която е по-изгодна, то след изтичане на този период, валидната плаваща лихва в повечето случай е по-неизгодна за нас.

Съветът ни е, ако сте решили да ползвате ипотечен кредит с фиксираната лихва, трябва много внимателно да се проучат особеностите на офертите на банките. Тогава трябва да проучите за какъв период от време лихвата ще бъде фиксирана, как ще се промени след изтичане на този период, какви ще бъдат съпътстващите такси и ангажименти от Ваша страна. В този случай си задаваме въпроса дали ипотечен кредит с плаваща лихва няма да е по-удачен вариант, тъй като е прозрачно формирана, а срока през който ще изплащаме кредита е дълъг. Именно тук се губи смисълът на сигурността давана ни от фиксирания лихвен процент, тъй като тя е за кратък период от общия срок на кредита.

Ако все пак се чувствате несигурни, винаги може да се обърнете към кредитен консултант за съдействие при избор на конкретни лихвени условия по ипотечните кредити.

 

Източник: ПАРИТЕ БГ

 

Водещи

Най-четени