Възстановеният ДДС за юли е 563 млн. лв. 09.08 | 17:31

За периода от 1 до 8 август е възстановен ДДС в размер на 167 млн. лева

От Елица Елефтерова

Възстановеният ДДС за юли е 563 млн. лв., в това число 557 млн. лв. ефективно възстановен и 6 млн. лв. данък, прихванат за други публични задължения, съобщават от Министерството на финансите.

За периода от 1 до 8 август е възстановен ДДС в размер на 167 млн. лева. От началото на юли 2013 г., за да се подобри процесът по възстановяване на ДДС, Министерството на финансите е предприело спешна мярка за въвеждане на строга отчетност на дължимите на бизнеса суми.

Мярката предвижда стриктно спазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС; въвеждане на принцип на възстановяване на ДДС по поредност на подадените справки-декларации с деклариран ДДС за възстановяване; ежемесечен анализ на структурата на невъзстановения ДДС и причините за неговото невъзстановяване.

Освен тези мерки се предвижда и всекидневен контрол върху процеса по възстановяване на ДДС, както и  публикуване на ежемесечна информация за възстановения ДДС през съответния месец. Цел на МФ е да не се задържат оборотни средства на бизнеса и да не се плащат лихви за забава от бюджета.


 

Водещи

Най-четени