Външната ни политика ще се икономизира 10.09 | 17:38

Дипломатическите представителства и посланиците ще посредничат това да стане възможно най-бързо

От Елица Елефтерова

Правителството има желание да подкрепи българския бизнес във всяко негово начинание, защото успехът на българските фирмите навън означава по-голям доход за държавата, повече възможности и повече работни места.

Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин след среща с представените на национално равнище организации на работодателите, инициирана от него.

Вигенин припомни, че поставената от правителството цел е външната политика на страната да съдейства за развитието на българския бизнес чрез търсене на допълнителни експортни възможности, намиране на чуждестранни инвестиции и подкрепа за развитието на туризма.

Тази задача ще легне на плещите най-вече на дипломатическите представителства и на посланиците, уточни Вигенин. На българските дипломати ще бъдат възложени специални задачи в сферата на икономиката и те ще бъдат задължени да подпомагат бизнеса, когато това е необходимо.

Важно е посланиците да са в тясна координация с търговските представители. За целта вече е установена много по-добра координация с Министерството на икономиката и енергетиката по тези въпроси, уточни външният ни министър.  

Председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза, че за бизнеса е важно да се обърне внимание на визовата политика в различни  страни с оглед на икономическите интереси на страната.

Председателят на КРИБ Огнян Донев от своя страна заяви, че от представителите на деловите среди са срещнали пълно разбиране по позицията на бизнеса, че българската външна политика следва да бъде икономизирана.

Българският износ расте много по-бързо за трети страни и деловите среди настояват за балансирана външна политика, която да подпомага износа ни и инвестиции на тези  пазари, посочи още Донев.

Заради  недобрата ситуация в Сирия, а преди това и в региона на целия Близък Изток,  продажбите на българските износители в тези страни са  затруднени.

Водещи

Най-четени