Г-7 заедно в подкрепа на японската йена 18.03 | 08:42

Договорена е "координирана намеса на валутните пазари"

От Елена Коцева

Азиатските фондови пазари още от тази сутрин реагираха положително на решението на Г-7 за съвместна интервенция на международните валутни пазари с цел стабилизация  на курса на японската валута.

В разпространената след заседанието на Г-7 обща декларация се казва, че САЩ, Великобритания, Канада и Европейската централна банка ще предприемат още днес заедно с Япония "координирана намеса на валутните пазари". 

Японската централна банка е започнала да продава йени, а останалите страни от Голямата седморка ще предприемат сходни действия при отварянето на техните пазари по-късно днес.

Това споразумение бе постигнато ден след като японската йена регистрира рекордно поскъпване спрямо щатския долар, припомня агенция Новости.

Целта на "координираната намеса" е да се окаже подкрепа на икономиката на Япония, която пострада сериозно от разрушителното земетресение на 11 март.

Високият курс на японската йена би създал допълнителни трудности за ориентираната към износа японска икономика, което ще забави процеса на възстановяване след щетите, нанесени от земетресението, последвалите го вълни цунами, които заляха големи райони от японското крайбрежие, и авариите в АЕЦ "Фукушима-1". 

Щетите засега се оценяват на над 200 милиарда долара.