Г. Минасян: Странна е активността на главния прокурор по казуса КТБ 08.09 | 15:52

Нормално е Цветан Василев да се опитва да спаси банката, смята икономистът

От iNews.bg

Странна е активността на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира икономистът и бивш член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) Гарабед Минасян. "Това не е негова работа. В законите за БНБ и за кредитните институции действително се отрежда мястото и на съдебната система при обявяването на окончателен фалит или ликвидация на банката, но това става с предложение на БНБ", обяснява експертът в интервю за БНР.

По неговите думи Централната банка е независима институция и не е желателно да има такъв род намеси. "Към всичко това се прибавя и съмнението доколко главният прокурор е достатъчно добър специалист по финанси и по банки, та да може да преценява къде какво е необходимо и как да се прилага. Това, което досега знаем, е, че активността, която предприема прокуратурата, е много повече съмнителна", допълва Минасян.

По думите на икономиста е естествено и нормално мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев да се опитва да спаси поставената под специален надзор финансова институция. "Малко или много тя е негова. Не му е безразлично какво ще стане с нея. Търси начин за спасяването", смята експертът.

Гарабед Минасян твърди, че Централната банка има изключителни възможности за спасяването на КТБ. Според него обаче все още не е ясно какви стъпки ще бъдат предприети относно финансовата институция. "Действията на БНБ са в сянка, човек не знае какво точно предвиждат да направят. Факт е, че досега много повече съмнения предизвиква дейността на БНБ спрямо КТБ, отколкото увереност”, завършва той.

Междувременно икономистът Красимир Ангарски коментира, че ако бъде затворена КТБ, ще бъде изразходван целият ресурс на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се предизвика системен риск. Според него именно затова банката трябва и може да бъде спасена. 

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за преструктурирането на КТБ. Според него това e по-добрият вариант от ликвидацията. По неговите думи изходът от кризата с поставената под специален надзор финансова институция не трябва да бъде нейната "финансова смърт".

Водещи

Най-четени