ГЕРБ иска да намали участието на държавата в създаването на БВП 16.03 | 20:36

България трябва да се ориентира към износ, казват управляващите

От Ивайло Ачев

Три са основните цели, които ГЕРБ си поставя в оставащото време от мандата си начело на държавата, за развитието на България. Това стана ясно след консултативната среща с българския президент Росен Плевнелиев.

На първо място са финансовите и икономическите цели пред управлението. Тук ГЕРБ иска да постигне консолидация на фискалната позиция на България, намаляване на ролята на държавата под 40% от БВП т.е. под 40% от БВП да идват от дейности, които са пряко следствие на държавна намеса, повишаване на динамиката на икономиката и на жизнения стандарт.

По отношение на социалните цели управляващите искат повишаване на качеството на живот на българските граждани. Близо 11 млрд. лева са похарчени през миналата година за социалните функции на държавата (14,2% от БВП) и няма съществено подобрение на качеството на живот. Ако системите не се реформират, тези разходи само ще нарастват, а резултатите ще продължават да са лоши.

За да се промени това, трябва да се създадат условия за откриване на работни места, които да създават богатство за всички. Работа и по-специално работа, създаваща добавена стойност, вместо помощи за безработица и субсидирана заетост – това са целите на правителството.

Третата цел на правителството е да има преориентация на българска икономика. Под половин милион българи работят в сектори с голяма добавена стойност. Правителствената политика трябва да спомогне за създаването на поне още толкова качествени работни места и осигуряването на работна сила за тях.

Развитието на България трябва да е насочено и към силна експортна ориентация и международно коопериране във високотехнологични стоки и услуги. Затова и трябва максимално да използваме потенциала на Общия европейски пазар и да подпомагаме всяка политическа инициатива, която засилва експортния потенциал на Съюза.

Водещи

Най-четени