ГИТ, Дойче Веле и депутатът Христиан Митев взеха наградите „Икономика на светло“ 02.07 | 15:22

На официална церемония АИКБ връчи отличията за шеста поредна година

От iNews.bg

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи за шеста поредна година наградите "Икономика на светло". Отличията бяха раздадени на официална церемония в София Хотел Балкан, а гости на събитието бяха заместник министър-председателят на Република България Томислав Дончев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателите на Комисии към 44-то Народно събрание на РБ – Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и Комисията по правни въпроси Анна Александрова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на туризма Николина Ангелкова, посланици и още над 100 представители на правителството, Столична община, бизнеса, неправителствени организации и социални партньори.

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" взе приза в категорията за "За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция". Отличието бе присъдено за усилията да бъде актуализирана своевременно системата за онлайн предоставяне, регистриране и отчитане на образците на договори за наемане на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Грамоти в категорията получиха още директорът на дирекция "Управление на риска" в НАП Николай Петков, директорът на дирекция "Авторско право и сродни права" в Министерство на културата Мехти Меликов и Институтът за пазарна икономика.

Народният представител Христиан Митев грабна отличието за "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата". Внесеният от него законопроект за изменение в чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството, с което се намалиха административните и финансови тежести за малкия бизнес на светло, пребори конкуренцията на Национална агенция за приходите, Министерство на туризма и Комисията по правни въпроси към 44-то Народни събрание, които бяха отличени с грамоти.

Българската редакция на Дойче Веле е тазгодишният победител в категорията "Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика". Другите номинирани за приза и отличени с грамоти бяха журналистът от Нова телевизия Георги Георгиев, водещите на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria Живка Попатанасова и Христо Николов, и репортерът на bTV Нели Тодорова.

Номинациите за наградите бяха направени чрез широко обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в чийто състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите. Победителите се излъчиха чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от над 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет по Ограничаване и превенция на неформалната икономика и др.

Конкурсът има за цел да открои и награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивите практики. Така за поредна година АИКБ поощрява предприемането на активни действия в борбата с неформалната икономика и популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

За изминалата година Композитният индекс "Икономика на светло", чрез който АИКБ измерва светлата част на българската икономика, се е повишил с рекордните до момента 4,55 пункта до 79.10. Асоциацията отчита ясна тенденция на ускоряване на динамиката на свиване на "сивата" икономика през последните четири години, като през 2018 г. тя е спаднала до 21%.

Водещи

Най-четени