Газовата връзка с Румъния готова до 4 месеца 06.04 | 16:39

Съседите ще изградят нова компресорна станция, която ще вдигне тройно капацитета на тръбата

От iNews.bg

Междусистемната газова връзка между България и Румъния се очаква да бъде готова след около 4 месеца. Това стана ясно днес в София при подписването на договора за изграждането на подводната част от тръбата между "Булгартрансгаз", румънската "Трансгаз" и австрийската компания "Хабау", която беше избрана за строител на газопровода. Предвидените строителни дейности ще отнемат точно 119 дни, а съвсем скоро се очаква и да започнат. Което означава, че през август т.г. е възможно тръбата най-после да бъде завършена.

В присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ръководствата на газопреносните оператори на България и Румъния "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз Румъния" подписаха контракта за изграждане на подводния участък под река Дунав. Стойността на проекта е 4.577 млн. евро.

"Това е договорът, който ще даде възможност за тръгване на първия интерконектор", каза тя след полагането на подписите. Петкова припомни, че целта на ЕС е осъществяване на междусистемна свързаност между страните, което от една страна е възможност за диверсификация на газовите доставки и засилване на конкуренцията на пазара, а от друга - защита за държавите при проблем с газовите доставки.

След завършването на тръбата по нея на първо време годишно ще се транспортират по 0.5 млрд. куб метра синьо гориво. Изграждането на компресорна станция на територията на Румъния при гр. Подишор ще увеличи възможността за транспортиране на газ в обем до 1.5 млрд. куб м, обясни зам.-генералният директор на "Трансгаз" Григоре Тарсак.

Представителят на австрийската компания "Хабау" Карл Лайден Фрост обясни, че компанията ще наеме за подизпълнители български компании. По думите му дружеството е с опит в изграждането на подобни участъци и няма да срещне затруднение при строителството на участъка.

Източник: 3e-news.net

Водещи

Най-четени