Газовата връзка със Сърбия дава до 4,5 млрд. куб. метра газ годишно 12.04 | 15:10

Връзката ще е част от регионален пръстен

От Ивайло Ачев

Газопроводът между България и Сърбия, който ще е част от регионален газов пръстен, ще осигурява първоначално 1,8 млрд. куб. метра природен газ годишно с последващо увеличаване на обемите до 4,5 млрд. куб. метра годишно.

Това стана ясно след среща в Белград на министрите на енергетиката от страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, на която присъства българският зам.-министър на енергетиката Валентин Николов.

"Изграждането на реверсивни газови връзки с между България и нейните съседки Румъния, Турция, Гърция и Сърбия е от особено значение за енергийната сигурност в региона", каза Николов. Целта е диверсификация на маршрутите, междусистемна свързаност и осъществяване на пренос на природен газ.

По време на четиристранна среща между Николов и министрите на енергетиката на Сърбия, Армения и Азербайджан от азербайджанска страна потвърдиха ангажимента си за доставка на газ за България и Югоизточна Европа. Доставките могат да бъдат реализирани по два начина – чрез изграждане на газопровод през турска територия и оттам през България за Сърбия или чрез доставка на компресиран природен газ през Черно море.

Водещи

Най-четени