Газът за декември с 18,8% по-скъп заради Чирен и по-голямо потребление 01.12 | 17:45

По-евтин е обаче от този на "Газпром"

От iNews

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за декември в размер на 146,09 лв. за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Той е с 18,8% по-скъп от ноември, когато струваше 123,01 лв. На утвърдената от регулатора цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и топлофикациите.

Комисията утвърди цената след анализ на внесените днес от "Булгаргаз" актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. 

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около една 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжни процедури "Булгаргаз" е сключил и два договора за доставка на втечнен природен газ  с търговци от региона.

Необходимото количество за декември е осигурено и с доставка на тръбен газ, купен на платформата на "Газов Хъб Балкан", след проведен търг "тип аукцион". Освен това "Булгаргаз" е включил в ценовия микс и количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен".

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ комисията коригира цената, предложена в днешното заявление на "Булгаргаз", и я намали от 146,83 лв. на 146,09 лв. Установено е, че в предложената цена неоснователно са включени разходи в размер на 2 454 017 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за м. декември 2022 г.

Водещи

Най-четени