Георгиева: Бедността и неравенството се увеличават на фона на пандемията 19.11 | 16:32

Втората вълна на коронакризата забавя възстановяването на световната икономика, предупреждава МВФ

От iNews.bg

Глобалната икономика се възстановява от дълбините на коронавирусната криза, но има признаци на забавяне на възходящи импулс в страните с нарастващи нива на инфекция от Covid-19, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в нов доклад за големите икономики на страните от Г-20, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Докладът, публикуван преди виртуалните срещи тази седмица на финансовите представители и лидери от Групата на 20-те най-силно развити и развиващи се държави, подчертава неравномерността на глобалното възстановяване и предупреждава, че кризата вероятно ще остави дълбоки, нееднакви белези.

В отделна публикация в своя блог управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева приветства, както тя нарече, значителния напредък в разработването на ваксини за справяне с коронавируса, който отне повече от милион човешки живота по целия свят и доведе до десетки милиони загубени работни места.

Тя обаче предупреди, че предстоящият икономически път остава "труден и склонен към временен неуспех".

През миналият месец МВФ прогнозира свиване на глобалната икономика от 4,4% през 2020 г. , като очаква световната икономика да се върне към растеж от 5,2% през 2021 г., но заяви, че перспективите за много от развиващите се пазари са се влошили.

Г-жа Георгиева каза, че данните, получени след тази прогноза на фонда, потвърждават продължаващото икономическо възстановяване, като САЩ и други напреднали икономики са отчели по-силна от очакваното икономическа активност през третото тримесечие.

Но тя отбеляза, че най-новите данни за интензивно свиващите се индустрии в сферата на услугите показват, че се забавя възходящия импулс на икономиките, където се възражда коронавирусната пандемия.

Докато фискалните разходи от близо 12 трилиона долара и паричните политики в световен план са предотвратили още по-лоши икономически резултати, бедността и неравенството се увеличават и е необходима по-голяма подкрепа, каза МВФ.

Новите вирусни огнища и по-строгите ограничения за мобилност, както и забавяне в разработването и разпространението на ваксини могат да намалят растежа, да увеличат публичния дълг и да влошат икономическите белези, предупреди шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева призова страните от Г-20 да действат бързо и единно, за да осигурят непрекъсната подкрепа и да осигурят наличието на достатъчно ваксини по целия свят, като предупреди, че възстановяването не може да бъде запазено, ако пандемията не бъде победена навсякъде.

В началото на седмицата ръководителят на Световната здравна организация заяви, че лидерите на Г-20 са имали възможност да се ангажират финансово и политически с глобалната програма COVAX, създадена да предостави ваксини срещу Covid-19 на по-бедните страни.

По време на все още настоящия американски президент Доналд Тръмп САЩ заплашиха да се оттеглят от СЗО и отказаха да се присъединят към COVAX, но експерти казват, че неговият наследник, демократът Джо Байдън, може да промени курса, след като встъпи в длъжност на 20 януари догодина.

Джо Байдън също така обеща да се присъедини към Парижкото споразумение за климатичните промени от 2015 г., което Тръмп напусна.

Г-жа Георгиева също така призова лидерите на Г-20 да се ангажират с увеличаване на инвестициите в зелени технологии и повишаване на цените на въглерода, оценявайки, че това може да стимулира глобалния брутен вътрешен продукт и да създаде около 12 милиона работни места в рамките на едно десетилетие.

Водещи

Най-четени