Георгиева: Излизането от кризата няма да е лесно 03.12 | 11:20

Според еврокомисаря растящата безработица "разкъсва" Европа

От Петя Бързилска

"Излизането от кризата няма да е лесно". Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева по време на форума "Големите въпроси на 2013”, информира Econ.bg.

Сриването на доверието във всички сфери на икономиката е значим негативен фактор, заяви тя. Според българския еврокомисар е необходима повече съвместна работа между институциите и бизнеса и по-малко политическа поляризация. Тя заяви, че във времена на криза е голяма грешка да настъпва разделение.

Кристалина Георгиева счита, че фискалната ни стабилност повишава доверието на Европа в българското правителство. "Българите изглеждат като отговорни европейци - стабилни и дисциплинирани", отбеляза тя, изтъквайки, че това се отразява добре при преговорите и споразумяването на страната ни за европейските фондове, тъй като България може да докаже, че изпълнява условията на ЕС.

"Растящата безработица "разкъсва" Европа", каза Георгиева. Тя изтъкна значителните проблеми в Европейския съюз, както и факта, че младежката безработица у нас за пръв път надхвърли 30%. Еврокомисарят призова за повече политики в тази насока, които да доведат до увеличаване на заетостта. 

"Ние, европейците, само заедно можем да вървим напред", заяви Георгиева, но запази консервативна прогноза за бъдещето: "Живеем в труден период и дълго време ще имаме с какво да се борим".

Еврокомисарят обърна внимание и на т.нар. "деливъридж", при който настъпва висока безработица, нисък растеж в развитите страни и по-бърз в развиващите се, който обаче не е достатъчен за компенсирането на завания световен икономически растеж.

Българският еврокомисар предположи, че може да настъпи последващо понижаване на прогнозите за растеж както у нас, така и по света.

 

Водещи

Най-четени