Германия въвежда данъчни облекчения 07.11 | 07:41

Мерките целят компенсация за германците за бремето на дълговата криза, обяви Меркел

От Деляна Петкова

германия въвежда данъчни облекчения, предаде БТА, като се позовава на информация на АР. По думите на канцлера Ангела Меркел целта на тези мерки е "награда за бремето, което германците поемат в европейската дългова криза".

Споразумението за данъчните облекчения са постигнати едва преди часове при разговорите с Християндемократическия съюз и коалиционните партньори.

Облекченията за германските данъкоплатци ще бъдат въведени на два етапа. Предвижда се първият да започне през януари 2013 година, а въвеждането му ще спести 2 млрд. евро за хората с ниски и средни доходи. Вторият етап ще бъде въведен през януари 2014 година, като стойността на облекченията се изчисляват на около 4 млрд. евро.

Ангела Меркел обясни още, че правителството ще продължи усилията за намаляване дефицита, но наред с това се чувства длъжно да направи нещо и за гражданите. "Искаме да благодарим на гражданите за големия товар, който поеха в международната финансова криза", допълни тя.

Данъчните облекчения бяха едно от предизборните обещания на правителството на Ангела Меркел. Първият етап от обявеното намаляване на данъците ще се състои в годината, когато в Германия предстоят парламентарни избори, отбелязва АР.

Междувременно от финансовото министерство на Германия обявиха, че очакват да съберат с 16 милиарда евро повече от данъци. Общите приходи от данъци за 2011 г. ще бъдат около 571 милиарда евро.

Водещи

Най-четени