Германия и Франция "преобръщат" еврозоната? 04.02 | 13:06

План за нов фискален съюз се дискутира в Европейския съвет

От Елена Коцева

Германия и Франция желаят коренна промяна в структурата на еврозоната и са готови да изложат предложението си по време на днешната среща на европейските лидери, предаде Euobserver.

Според авторитетното издание двете най-могъщи икономики в Европа искат да бъде създаден "истински фискален съюз" в рамките на еврозоната.

За целта Берлин и Париж предлагат широкообхватен план, който включва хармонизация на корпоративните данъци и на политиките за развитие на трудовите пазари, установяване на обща минимална пенсионна възраст от 67 години и елиминиране на споразумения за формиране на заплати според ръста на инфлацията.

Едно от най-суровите изисквания е страните в еврозоната да изменят конституциите си така, че при наличен публичен дълг над определен процент от БВП, да влиза в сила ограничение за вземане на нови заеми от най-много 0.35% от БВП до 2016 година.

Целият план е разработен по германски икономически и финансов модел, като дори във Франция има определени аспекти, които ще се нуждаят от фиксиране, в случай че планът види бял свят на паневропейско ниво.
Един от тези аспекти е пенсионната възраст, която във Франция е 60 години и желанието на Никола Саркози да я увеличи постепенно до 62 години срещна бурни протести.

Водещи

Най-четени