Германия и Франция са виновни за кризата в еврозоната, смята Марио Монти 28.03 | 15:53

Италианският премиер разясни подробно мнението си

От Ивайло Ачев

Германия и Франция са главните виновници за европейската дългова криза. Това заяви италианският премиер Марио Монти, предаде The Local.

Монти даде изявление по време на посещение в Токио, като уточни, че Германия и Франция – водещите икономики в ЕС, не са следвали фискалните правила на еврозоната и са дали "лош пример" на останалите страни-членки на еврозоната.

"Всичко тръгва още от 2003 година, когато еврото започна да се утвърждава като валута. Тогава Германия и Франция бяха твърде гъвкави по отношение на публичния си дефицит и на задълженията си. Естествено, след като "бащата и майката" на еврозоната нарушават принципите, как може да се очаква, че например Гърция ще ги спазва", коментира Монти.

Според Монти става въпрос за правилото бюджетният дефицит на една страна да не надвишава 3% от нейния БВП годишно. В редица случаи обаче точно на Германия и Франция се е разминало без нарушения на конкретния закон.

В момента ЕС се готви да обсъди с колко да увеличи мащаба на двата си помощни фонда – Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) и Европейския механизъм за стабилност (ESM). От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчват увеличение до 1 трилион евро най-малко. Само Италия и Испания се нуждаят съответно от 750 млрд. евро и 370 млрд. евро, за да финансират публичния си дълг.

Водещи

Най-четени