Германия облекчава значително трудовия си пазар за българи 07.12 | 17:08

Решението беше взето от Берлин днес (7 декември)

От Ивайло Ачев

Германия прие значителни облекчения за български работници. Това стана ясно днес, 7 декември 2011 година, след заседание на германското правителство, съобщава Министерството на труда и социалната политика.

С взетото решение се въвеждат облекчения за българските граждани в Германия. С напълно свободен достъп са българските граждани, завършили висше образование, всички български граждани, които имат съответната степен на образование и желаят да продължат професионалното си обучение в Германия и сезонни работници, които имат право да работят до 6 месеца в една календарна година. Облекчава се и достъпът за български граждани с професионална квалификация, придобита с минимум двегодишно обучение, като отпада т. нар. пазарен тест, но продължава да се изисква разрешение за работа.

Ограниченията за труд пред български граждани в Германия бяха въведени през 2007 година след влизането в Европейския съюз на страната ни. Съгласно условията на Договора за присъединяване към Съюза ограниченията могат да останат в сила най-късно до началото на 2014 година.

В момента ограничения пред българските граждани по отношение на труда има във Австрия, Белгия, Италия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия.

Водещи

Най-четени