Германия отново сменя курса по отношение на помощния фонд за еврозоната 31.10 | 19:51

Съдът в Германия спря работата на специална надзорна комисия

От Ивайло Ачев

Специалната комисия от девет души, която трябваше да помага при вземането на решение на германското правителство относно дейността на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF), няма да започне работа по план, предаде Euobserver.

Съгласно първоначалното намерение комисията трябваше да заработи от 28 октомври тази година. Но решение на Германския конституционен съд отложи старта на работата. Причината е в жалба на двама депутати от Социалдемократическата партия.

Според депутатите съществуването на комисията в предложения ѝ вид се явява нарушение на германската конституция. На 26 октомври Бундестагът (долната камара на германския парламент) реши, че комисията може да започне работа, като нейната задача е да осъществява мониторинг върху вноската на Германия в EFSF (211 млрд. евро идват от Германия) и да помага при вземането на решения за ползване на фонда, когато се налага Берлин да отстоява позициите на страната пред Европейския съвет.

Освен комисията, Бундестагът и парламентарната бюджетна комисия в парламента също имат участие в процеса на вземане на решения, в зависимост от тежестта на съответно решение или от времевия отрязък, в който то трябва да бъде взето (дали е спешно или не).

Основната задача на EFSF е да подпомага изпаднали в затруднение членове на еврозоната, като изкупува техни облигации на вторичния пазар или като осигурява финансиране за банковата система в ЕС.

Пред Reuters говорител на Германския конституционен съд уточни, че най-вероятно решение за съдбата на специалната комисия ще бъде взето преди края на тази година.

Водещи

Най-четени