Германия с пет пъти по-голям икономически растеж от очакваното 15.05 | 10:13

Данните са за първото тримесечие на тази година

От Ивайло Ачев

Германската икономика се представи повече от отлично през първото тримесечие на тази година и отчете пет пъти по-голям растеж от очакваното, става ясно от справка в сайта на Германската статистическа служба Destatis.

В периода януари-март тази година БВП на Германия регистрира ръст от 0,5% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година. Тогава германската икономика се сви с 0,2%. Прогнозите за първото тримесечие бяха за максимум 0,1% ръст.

Според информация от Destatis главната причина за добрите новини е износът и увеличеният му нетен обем. Увеличение има и при вътрешното потребление, но за сметка на това се отбелязва спад при инвестициите. Пълната информация за представянето по сектори ще бъде съобщена на 24 май.

"Като цяло Германия няма да може да се похвали с рекордни темпове на растеж, но със сигурност ще се представи по-добре, отколкото другите икономики в еврозоната", гласи заключението на анализаторите от една от най-големите германски банки – Commerzbank, цитирано от Bloomberg.

През тази година прогнозата за Германия гласи, че там ще има 0,7% икономически растеж, а догодина – 1,7%.

На фона на германския растеж, икономиката на еврозоната вероятно се е свила с 0,2% през първото тримесечие. Предстои да бъдат обявени и официалните данни на Евростат. 

Водещи

Най-четени