Германия спаси еврозоната от рецесия през първото тримесечие 15.05 | 14:13

И в България няма движение на икономиката през първото тримесечие спрямо четвъртото

От Ивайло Ачев

Благодарение на доброто представяне на германската икономика, еврозоната като цяло е успяла да се спаси от свиване на икономиката си през първото тримесечие на годината, съобщава Евростат.

Спрямо четвъртото тримесечие няма никаква промяна в растежа на икономиката на валутния съюз, т.е. еврозоната регистрира стагнация. Същото е положението и на годишна база. Това е по-добре от очакваното, тъй като повечето анализатори, включително и тези на Bloomberg, предричаха 0,2% свиване.

"В момента Германия крепи еврозоната. Съмнявам се обаче, че подобно нещо ще се случи през второто тримесечие и че само германската икономика ще успее да балансира проблемите на еврозоната", коментира Ник Кунис, експерт от ABN Amro.

Думите на Кунис имат своя резон, особено като се погледне как са се справили другите икономики в еврозоната. При Италия има свиване от 0,8% на икономиката през първото тримесечие. Франция не отчита нито ръст, нито свиване. Холандия и Португалия обаче регистрират по 0,2% и 0,1% свиване съответно спрямо четвъртото тримесечие.

В ЕС като цяло през първото тримесечие на годината също няма промяна в развитието на икономиката спрямо четвъртото тримесечие. На годишна база обаче ЕС отчита 0,1% растеж.

За България първите данни на Евростат показват 0,5% растеж през първото тримесечие на годишна база, но спрямо четвъртото тримесечие не се отчита нито растеж, нито свиване.

Водещи

Най-четени