Германска банка оспори резултатите от стрес тестовете 16.07 | 15:48

Helaba счита, че при сметките не са включени активи, които трябва да бъдат включени

От Ивайло Ачев

Регионалната германска банка Helaba, която единствена от проверените германски банки не издържа стрес тестовете на Европейската банкова администрация (EBA), оспори резултатите от проверката и пусна свои собствени, предаде Local.de.

Общо 13 германски банки бяха проверени от EBA, като в официално съобщение Bundesbank казва, че "12 участници в тестовете са ги издържали успешно". Германската централна банка не обелва и дума за съдбата на Helaba.

Основният спор идва от факта, че голяма част от основния капитал на банката се състои от т.нар. "участие в сянка" на провинция Хесен. Акциите на провинцията в банката не отговарят на участието на властите в Хесен като право на глас в борда на директорите.

Ако всички акции на провинция Хесен бъдат включени при изчислението на основното капиталово съотношение на Helaba, то се оказва, че съотношението основен капитал спрямо притежавани активи е 6,8% - над границата от 5%, която EBA счита за минимално допустима. Без да се включва делът на Хесен обаче съотношението пада до 3,9%.

Доста германски официални лица подкрепиха Helaba, макар и не пряко.

Като цяло германските банки не трябва да взимат мерки за увеличение на капитала, защото всъщност вече са го направили и правят всичко необходимо да се подсилят там, където са слабите им места, обобщи германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Водещи

Най-четени