Германска фирма прави климатици в Божурище 30.04 | 10:00

Инвестицията е за 42,5 млн. лева. Ще бъдат разкрити 350 работни места

От Ралица Стоянова

"Експортноориентирани компании, свързани с производството на електроника и електронни продукти, ще работят  в икономическата зона в Божурище". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев при връчването на сертификат за инвестиция клас А на фирма "Бер – Хелла Термоконтрол" (Behr-Hella Thermocontrol GmbH) – BHTC).

Германската компания ще изгради у нас ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони, информират от МИЕТ.

Предвижда се строителството да започне още през това тримесечие, а заводът да заработи през пролетта на 2014 г. Стойността на инвестиционния проект на BHTC е над 42,5 млн. лв., а новоразкритите работни места ще бъдат повече от 350.

"Това е първата  мащабна инвестиция в рамките на икономическа зона София-Божурище", каза Василев. По неговите думи положителна тенденция е  сертифицирането на все повече проекти в областта на високите технологии.

Сертифицираните до момента през тази година три проекта на стойност 44,5 млн. лева са изцяло във високотехнологичните производства и научноизследователската и развойната дейност. Те предвиждат разкриването на повече от 650 нови работни места.

Предприятието на BHTC в Божурище е най-големият проект на "Национална компания индустриални зони” ЕАД и най-големият проект в България за нова икономическа зона през последните години. Компанията - инвеститор е съвместно предприятие, основано през 1999, между германските Hella KGaA Hueck & Co. и Behr GmbH & Co.

KG и е сред ключовите производители на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Основни клиенти на фирмата са големите производители на автомобили като тези от групата на Volkswagen, Mercedes-Benz, Porsche, General Motors и др.

Освен централната производствена база в гр. Липщадт, Германия, BHTC има подразделения още в САЩ, Китай и Индия.

Водещи

Най-четени