Германски строители се страхуват от бъдеща европейска директива 07.02 | 12:01

Директивата касае свободното движение на услугите и възможността за "внос" на чужда работна ръка т.е. своеобразен дъмпинг на трудовия пазар

От iNews.bg

Германските строителни компании и предприемачи изказаха сериозни опасения по отношение на обсъждаща се в момента европейска директива. Ако тя влезе в сила, големите компании ще могат буквално да си внасят евтина работна ръка от чужбина.

Строителният съюз IG Bau и Асоциацията на германските строители (ZDB) се опасяват, че новата директива може да докара сектора на ръба на колапса. Според президента на ZBD Ханс-Хартвиг Льовенщайн строителният сектор може да бъде наводнен с китайски работници.  "40 млн. млади китайци чакат шанс да дойдат в Европа", казва той.

В Германия 700 хил. души работят в строителния сектор. Минималната им работна заплата в западната част на страната е 10.90 евро, а в източната – 9.50 евро, припомня The Local.de. Теоритично, ако новата европейска директива за единен трудов пазар влезе в сила, румънска компания може да наеме китайски работници на минимална заплата от 175 евро на месец и да ги прати да работят на строителен обект в Германия.

Новата директива се обсъжда след като в поредица от дела работници-работодатели Европейският съд зае страната на работодателите и постанови, че е против принципа за свободно движение на стоки и услуги да се задължава чужда компания да наема местни работници при съответно по-голям разход за заплати.

Водещи

Най-четени