Германски съд спря газопровода "Северен поток" 05.07 | 11:43

18 германци са подали иск, тъй като тръбата NEL минава на 50 м. до домовете им

От Елена Коцева

Върховният административен съд в Люнебург (Долна Саксония) спря строителството на участък от германския газопровод NEL, който трябва да осъществи връзката на руския "Северен поток” с газопреносната система на Европа.

Решението на съда е произнесено след иск на 18 жители на градчето Винден, които атакуваха по съдебен път прокарването на газопровода през своя град. Съдът сметна за нужно и основателно тяхната жалба на бъде удовлетворена.

NEL според проекта трябва да мине на около 30 до 50 метра от жилищните сгради, въпреки че преди експерти уверяваха, че в радиус от 350 метра няма да се строи газопровод.

Настоящият маршрут в близост до къщите на хората е одобрен от местното ведомство по земеделие. В момента чиновниците и специалистите, а също консорциумът от компании, които строят газопровода, трябва да предложат съвместно алтернатива на проекта. Компаниите са E.On Ruhrgas, Wingas и Gasunie, Wintershall и GDF Suez.

Строителството на друг участък от NEL обаче продължава.

NEL е един от газопроводите който трябва да свърже руската газопроводна система на Nord Stream с Европа. Вторият такъв е OPAL с мощност от 36 милиарда кубически метра газ годишно.

Предвидено е мощността на NEL да е 20 милиарда кубически метра в година. Тръбата трябва да мине през Грайфсвалд по северните части на Германия до Реден, където се намира най-голямото хранилище за газ в германия.

По тръбата NEL природен газ трябва да бъде доставян не само за Германия, но и за Дания, Холандия и Белгия.

Общата дължина на "Северен поток” е 1224 километра. Очаква се проектът да намали стойността на доставките на природен газ от Русия за ЕС, тъй като тръбите на "Газпром” няма да минават през посредници и съответно няма да начисляват транзитни такси.

Първата част от газопровода ще бъде въведена в експлоатация през есента на тази година. А първите доставки на газ са планирани за 2012 година.
Мощност от 55 милиарда кубически метра "Северен поток” обаче ще набере едва след пускането в експлоатация на втората си част.

Най-четени