Германския бизнес не се отказва да инвестира у нас 12.04 | 18:19

Според 21% от немските фирми икономиката у нас се влошава

От Ралица Стоянова

56% от фирмите, участвали в бизнес анкетата на Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК) смятат, че българската икономика няма да претърпи промяна през 2013 година спрямо миналата година.

Същевременно 23% от анкетираните очакват подобрение, а 21% влошаване на икономиката у нас.

Що се отнася до текущата икономическа обстановка, според 46% от представителите на германския бизнес ситуацията е лоша, а според 43% задоволителна. 

Въпреки несигурната обстановка в страната, 78% от анкетираните фирми членки на камарата отново биха инвестирали в България. Освен това се отчита подобрение спрямо миналата година - през 2012 г. на това мнение са били 65% от анкетираните. В сравнение с предходната година обаче оценката им за политическата и социалната стабилност в страната е по-критична. 

Значителният дял на фирмите, които отново биха инвестирали в България, дават отражение и в инвестиционните статистики на Българската народна банка (БНБ). След като през 2011 г. е отчетен отлив на германски инвестиции, преките инвестиции от най-голямата икономиката през 2012 г. възлиза на 177,7 млн. евро. Това се равнява на 12% от общия обем на чуждестранните инвестиции в страната.

Резултатите от Централна и Източна Европа обаче показват, че въпреки добрия резултат по отношение на намеренията на предприемачите да инвестират в България (78%) по този показател страната ни се нарежда под средната стойност за Централна и Източна Европа (84 %).

Най-наболелите политически и икономически проблеми в България според анкетираните продължават да бъдат неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки, липсващите реформи в сферата на образованието и корупцията.

Сравнявайки конкретно тези резултати с отговорите от миналогодишната анкета, не се наблюдава голяма промяна. 

Положителна оценка участниците в проучването дават на данъчната тежест - ниската данъчна ставка на корпоративния данък и данък общ доход от 10% позволява на инвеститорите сравнително бързо да генерират капитал.

Квалификацията на работната ръка също е високо оценена от анкетираните. Но намирането на нов персонал се оказва трудно въпреки безработицата от 12%. Много фирми страдат от липсата на квалифицирани кадри.

Подробности от анкетата прочетете в Econ.bg. 

Най-четени