Германският канцлер обеща да пази еврото 02.12 | 15:16

Меркел поиска бързи промени в Договора за ЕС, заради кризата

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел поиска бързи промени в Договора за ЕС, за да бъде спряно разпространението на кризата в еврозоната, пише Reuters.

Това може би ще се окаже лекарство, но на Европа предстои дълъг и тежък маратон докато кризата бъде преодоляна, смята още Меркел.

Според нея Меркел излизането от кризата минава през бюджетна дисциплина и изрази несъгласие с методи като печатане на пари, както прави Федералният резерв на САЩ и приравни на този начин на действие издаването на европейските облигации.

"Стабилизирането на еврозоната е процес и като такъв ще отнеме години", обяви Меркел пред германските депутати. В парламента тя обеща да защити еврото, което е силно като бившата германска марка, допълни още тя.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е нещо различно от Федералния резерв или Bank of England, централната банка на Великобритания, заяви Меркел. Нейни приближени обаче коментират, че въпреки тези изявления, тя би искала ЕЦБ да купува повече държавни ценни книжа на закъсалите държави от еврозоната.

Водещи

Най-четени