Германският парламент одобри заема за Гърция 28.02 | 10:44

Депутати от коалицията на Меркел обаче гласуваха "против"

От Ивайло Ачев

Германският канцлер Ангела Меркел си осигури подкрепата на Бундестага за отпускането на втория помощен пакет от 130 млрд. евро за Гърция, предаде Bloomberg.

Общо 496 депутатите дадоха своя глас в подкрепа за втория заем за Гърция, а 90 гласуваха "против". 17 депутати от управляващата коалиция обаче се противопоставиха на заема за Гърция, а трима се въздържаха, което подсказва, че тепърва Меркел ще среща трудности да удържи управлението.

В речта си пред Бундестага Меркел отново засегна въпроса за оставането на Гърция в еврозоната и за бъдещето на единната европейска валута. Германският канцлер призна, че оставането на Гърция във валутния съюз на ЕС все още среща големи въпросителни, но каза също, че е "срив на еврото ще застраши както ЕС, така и световната икономика".

Първият германски политик, който повдигна въпроса за излизане на Гърция от еврозоната, беше германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. Фридрих заяви пред Der Spiegel, че Гърция не бива да бъде изключвана от еврозоната, но че ще има по-добри шансове за развитие извън валутния съюз на ЕС.

Водещи