Глоба от над 1 млрд. долара за Johnson & Johnson 13.04 | 09:47

Заради медикамента Risperdal, въвличащ J&J в проблеми през последните години

От Андриян Георгиев

На фармацевтичния гигант Johnson & Johnson (J&J) бе наложена една от най-големите финансови санкции в историята на американските дела за измама.

Съдия от Арканзас постанови компанията и филиалната Janssen Pharmaceuticals да заплатят общо 1,19 млрд. долара за близо 240 хил. нарушения на щатския здравен закон. Корпорациите ще трябват да заплатят и допълнителни 11 милиона поради нарушаване на щатските закони за измамни практики.

Причината? Risperdal – антипсихотичен медикамент, който въвлича J&J единствено и само в проблеми през последните две години. Назначена специална комисия е открила, че компанията, заедно със своя филиал, е "неглижирала или дори прикривала опасности, които са свързани с употребата на антипсихотично лекарство". Става дума главно за значително напълняване или диабет.

През вече отдалечената 2003 година от компанията разпратиха писмо до хиляди практикуващи лекари с уверението, че Risperdal е доста по-безопасен в сравнение с другите антипсихотични медикаменти, припомня Business Insider, цитиран от Econ.bg. Комисията е определила и това като "фалшиво и заблуждаващо изявление", посочва Ед Силвърман от следящата фармацевтичните практики платформа Pharmalot.

От J&J посочват, че са "разочаровани от решението на съдията за налагане на наказания". Компанията продължава с лансиране на теорията, че "нито един арканзаски пациент, пострадал от Risperdal, не е бил отведен пред съда".

Фармацевтичните компании могат да бъдат изключително лесно подведени под отговорност в такива случаи. Ето защо те трябва да бъдат много внимателни. От J&J решиха да защитават медикамента Risperdal, което в крайна сметка доведе до този съдебен процес, който налага огромни финансови санкции. И макар че това едва ли ще повлияе на огромния обем на бизнеса на компанията, все пак 1 млрд. долара са сума, която не е за подценяване.

Водещи

Най-четени