Глобалната икономика пак забавя ход 03.06 | 19:01

Изненадващ спад в показателите на САЩ и очакван ръст в Еврозоната

От Мина Стойчева

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) оряза прогнозата си за растежа на глобалната икономика през 2015 г. Въпреки това очакванията са, че ниската цена на петрола ще стимулира възстановяването след кризата дори при запазване на критично ниското ниво на инвестиции, пише Reuters.

Анализаторите от ОИСР посочват, че подкрепата от страна на централните банки в развитите държави също подпомага растежа. Според тях положителен ефект оказва и поскъпналият долар, който води до засилен износ на повече стоки от страните с по-евтина валута.

Организацията намали прогнозата си за глобалния растеж до 3,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,7% в предишната прогноза от ноември 2014 г. Очакванията са световната икономика да се забърза до 3,8% през следващата година на фона на спад до 6,8% през 2015 г. и до 6,7% за 2016 г. в Китай.

От ОИСР орязаха сериозно прогнозата си за растежа в САЩ до 2% през настоящата година и до 2,8% през следващата при съответно 3,1% и 3% от ноемврийската прогноза. Причина за по-скромните очаквания е изненадващият спад на показателите в страната през първото тримесечие на 2015 г.

По отношение на държавите от еврозоната, от организацията залагат на ръст на БВП там в рамките на 1,4 на сто за сегашната година и до 2,1 на сто през 2016 г. Според анализаторите развитието ще се дължи на ниската цена на петрола и политиката на количествени облекчения на Европейската централна банка, станала известна като "Планът Драги".

Водещи

Най-четени