Глоби за стотици хиляди за строителни фирми 27.05 | 13:11

Заплатите в сектора вече се изплащат редовно след масовите проверки

От Кристиан Костурков

Глоби за стотици хиляди левове са получили български строителни компании от началото на годината. От януари до края на април Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) е осъществила масирани проверки по хиляди малки и големи строителни обекти в страната – от сгради до мащабни проекти като автомагистралите "Марица", "Хемус" и "Струма", изграждането на софийското метро, дейности в рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" и т.н. За целия период са били установени 3 128 нарушения. В повечето случаи са били издадени предписания за отстраняване на пропуските. При 36 обекта обаче инспекторите са директно са спрели строителните дейности, защото са създавали пряка опасност за живота и здравето на работниците. На други 3 обекта са въведени специални режими, тъй като преустановяването на дейностите до отстраняване на нарушенията не е било технически възможно.

За сериозните пропуски инспекторите на ИА ГИТ са съставили и 177 акта за административни нарушения, придружени и от глоби. От тях 111 са наложени за неспазване на изискванията за безопасни условия на труд, а останалите 66 – за нарушения в сключените с работниците договори. Според тежестта на провинението отделните фирми са били санкционирани с между 1 500 и 15 000 лв. Което означава, че глобите за целия сектор възлизат на стотици хиляди лева и дори милиони. От ведомството обаче не уточняват каква е общата стойност на наложените санкции.

От всички установени пропуски в правилата, включително тези без финансови санкции за фирмата, най-честите нарушения са били свързани с неосигуряване на условия на труд, които да защитават живота и здравето на служителите. От 3 128 установени случая, такива са били 2 314. Останалите 814 засягат нередности в трудовите договори, проблеми със заплащането, почивките и отпуските, разпределението на работното време. Строителният сектор у нас е и сред малкото, при които се наблюдава такава тенденция – пропуските по отношение на трудовата безопасност да са повече от тези по отношение на взаимоотношенията работодател-служител, отбелязват от ИА ГИТ.

Ликвидиран почти на 100% е проблемът със забавянето на заплати във фирмите, които се занимават с изграждането на големите инфраструктурни обекти, съобщават още от Инспекцията по труда. От там признават, че все пак има случаи, в които работниците не са получили парите си според срока в договорите им, но те вече са единици. Преди година обаче този проблем беше доста сериозен и дори доведе до протести. Най-големият пример беше при изграждането на новата отсечка на магистрала "Хемус" между Шумен и Белокопитово, където работниците не бяха получавали заплати с месеци, но продължаваха да се трудят.

Още по-засилени проверки по строителните обекти обещават от ИА ГИТ за летния сезон. Предвид активизирането на строително-монтажните дейности след затоплянето на времето влиза в сила планът "Извършване на проверки относно осигуряването на безопасност и здраве при строително-монтажни работи”, който се провеждаше през последните години. В момента инспекторите на ИА ГИТ извършват проверки на условията на труд по всички обекти, където се строят сгради. Паралелно се следят стриктно и големите инфраструктурни проекти. Ежемесечно резултатите се докладват на министрите на труда и социалната политика и на регионалното развитие и благоустройство.

Водещи

Най-четени