Глобиха 13 парфюмерийни гиганти - договаряли високи цени 27.01 | 19:49

Това са Jean-Paul Gaultier, Issey Miyake, Chanel, Clarins Fragrance Group, Hermes, Christian Dior, Clinic, Estee Lauder, Guerlain, L’Oreal, LVMH Fragrance Brands, Sisheido Europe и Yves Saint Laurent

От Кремена Бедерева

Френски съд осъди 13 парфюмерийни гиганти с глоба от 40 млн. еврo заради заговор за поддържане на високи цени.

Става дума за брандовете Jean-Paul Gaultier, Issey Miyake, Chanel, Clarins Fragrance Group, Hermes, Christian Dior, Clinic, Estee Lauder, Guerlain, L’Oreal, LVMH Fragrance Brands, Sisheido Europe и Yves Saint Laurent.

Апелативен съд в Париж потвърди наложената глоба през 2006 г. от Френската агенция за защита на конкуренцията, която постанови, че компаниите са участвали в незаконни споразумения за фиксиране на цени, наложени от производителите и придружени с търговски заплахи при неподчинение.

Глоби получиха и дистрибуторите Marionnaud, Sephora и Nocibe, съобщава още bTV. В първоначалното си решение, отнасящо се за нарушения, извършени в периода 1997-2000 г., Комисията за защита на конкуренцията постанови, че компаниите "са имали споразумения с дистрибуторите за прекратяване на конкуренцията между магазините при продажбата на продукти от дадена марка".

Споразуменията предвиждали "ценова политика", гарантираща, че дистрибуторите се придържат към сделката, както и "оказване на натиск и отправяне на заплахи за търговски ответни мерки за тези дистрибутори, които откажат да прилагат цените, наложени от марката".

Водещи

Най-четени